Bilservice

Vi på Bvtbilservice har över 50 års erfarenhet av att upprätta bilservice på olika bilmärken och modeller. Vi tänkte gå igenom hur man upprättar en bilservice och vad är det egentligen som ingår när man lämnar in sin bil på en bilservice?

Bilservice av volvo v60

Bilservice utförande

Vår bilverkstad i Högsbo Västra Frölunda servar alla bilmärken, oavsett om det gäller milservice eller grundläggande årlig service. När vi servar våra kunders bilar tänker vi alltid på att använda de bästa reservdelarna som är anpassade efter ditt bilmärke och bilmodell. När vi upprättar en service så går vi grundligt igenom din bil för att säkerställa att inga andra defekter eller reparationsbehov behöver göras så att du kan känna dig trygg när du varit på service hos oss. Vi håller alltid hög kvalité på vår service och vill alltid att du som kund skall känna dig nöjd när du har servat bilen hos vår bilverkstad i Högsbo Västra Frölunda.

Vad gör vi vid en bilservice?

Vi utgår alltid ifrån din biltillverkares serviceschema, där vi säkerställer att allt som finns med upprättas i enlighet med de rekommendationer som din biltillverkare anger och självklart kan vi tillhandahåll dig serviceschemat så du vet vilka moment som ingår i servicen. Normalt brukar dessa arbetsområden ingå när vi utför service på din bil.

Byte av motorolja och oljefilter

Normalt vid alla service så byter man motoroljan och oljefiltret. Motoroljans uppgift är att smörja motorn det vill säga hålla friktionsytorna i motorn åtskilda. Vidare är det även viktigt med motorolja för att kyla ner motorn genom att avleda värme som bildas samtidigt som den har en skyddande effekt för motordelarna så att de inte rostar. Vidare så minskar motoroljan även vibrationer  som uppstår och dämpar motorljudet. Mjukgörande ämnen i motoroljan gör att alla gummipackningar håller sig elastiska och inte spricker eller torkar ut, vilket skulle innebära att motorolja hade börjat att läcka ut.

Dessutom har motoroljan en rengörande funktion där den efter hand blandas upp med rester som kan uppstå av bensin, diesel eller etanol men även de avgaser och fukt som trycks in via kolvringarna och därmed behöver också motoroljan och oljefiltret bytas regelbundet för att inte skada motorn. En smutsig motorolja är inte bra för motorn och det kan även leda till en högre bränsleförbrukning på din bil.

Byte av luftfilter

Liksom motoroljan blir smutsig blir även luftfiltret det och behöver därmed bytas ut med jämna mellan rum då dess funktion är att skydda motorn från att ta in smutsig luft som kan skada motorn. En motor drivs nämligen av en explosion som uppkommer i form av en blandning mellan bränsle och luft. Ett smutsigt luftfilter kan göra att motorns livslängd blir kortare då smutsig luft kommer in och även detta kan påverkar bränsleförbrukningen negativt.

Byte av kupéfilter

Kupéfiltrets funktion är att rena luften som kommer in till kupén i bilen,  med ett smutsigt kupéfilter så minskar den rena luften och smutsig luft kommer in. Därför byts även kupéfilter regelbundet vid service.

Byte av tändstift

Tändstiftet är den del som skapar gnistan i motorn så att explosionen kan ske. Även dessa skall bytas enligt bestämda intervaller om din bil har dessa så att bränsleekonomin blir god och miljövänlig.

Kamremsbyte

Kamremsbyte upprättas vid specifika intervaller likt tändstiften om din bil har en kamrem. Det är otroligt viktigt att inte slarva med kamremsbyten då det kan ha katastrofala följder om du inte byter den i tid. Skulle en kamrem gå av riskerar du att hela motorn havererar och det kan bli väldigt kostsamt.

Växellådsolja och Bakaxelolja

Vissa bilmärken och bilmodeller så skall man även byta oljan i både växellådan och bakaxeln. Om detta är fallet så står det angivet i din biltillverkares serviceinstruktioner och det är även något vi får fram på vår dator.

Checklista

Vid upprättande av service på din bil så går vi alltid igenom en lista som tillhör din biltillverkares serviceschema med alla de åtgärder de rekommenderar vid specifika årtal alternativt miltal beroende på vad som kommer först i serviceintervallerna.

Hur mycket kostar en bilservice?

Det beror helt enkelt på vad som skall utföras och är svårt att svara på rak arm. Vissa standard bilservice är betydligt billigare än va en större service kan vara. Många gånger rör det sig om en standard bilservice och vad som skall upprättas på den är specifikt för just ditt bilmärke och bilmodell. När det kommer till en standard bilservice så brukar det inte kosta många kronor, men när det kommer till större bilservicar som innefattar kamremsbyte brukar de generellt vara lite dyrare.

Kan man upprätta en bilservice själv?

Absolut kan man upprätta en bilservice själv, men vi anser att det inte är att föredra då det är moment som man inte har tillgång till och dessutom är det viktig att det blir korrekt utfört. Har du dessutom garanti kvar på bilen så måste du upprätta din bilservice på en auktoriserad bilverkstad för att garantin skall gälla. Vidare kan det påverka bilens livslängd och få katastrofala konsekvenser som man inte gör alla steg korrekt. Motorn kan helt enkelt haverera om det vill sig riktigt illa och då kommer det bli dyrt att byta ut motorn till en ny. När du lämnar bilen för bilservice hos oss kan du känna dig trygg i att det blir korrekt utfört då vi har över 50 års erfarenhet på vår bilverkstad.

Hur ofta skall man upprätta en bilservice?

Även här så skiljer det sig en hel del när det kommer till olika bilmärken och bilmodeller, för att säkerställa rätt intervall för din bilservice så skall du kolla i din servicehandbok som följer med bilen vid köp. Finns inte en sådan utan endast en digital så brukar den finnas på bilen integrerade informationssystem. Är du osäker så får du mer än gärna kontakta oss så kolla vi serviceintervallerna åt dig.